ProcesbenaderingPurposeSamenwerkingPhoto by Oliver Schwendener on Unsplash

Heb je het gevoel dat de introductie van Agile weinig heeft veranderd? Dat het vooral een show voor de bühne is? Dat er meer in moet zitten? Dan kun je waarschijnlijk het verschil maken door ook de meetings binnen je organisatie Agile te maken.

Over Lean en Agile

Lean is een manier van werken waarbij iedereen in de onderneming zich in alle processen richt op het creëren van waarde voor de klant. Verspilling wordt geëlimineerd. Ook bij Agile werken staat die klantgerichtheid centraal. Alleen ligt daar vervolgens de nadruk op het vermogen om bij te sturen als nieuwe inzichten daar aanleiding toe geven. Dat is dan ook letterlijk wat Agile betekent: wendbaar.

Het betreft dus een manier van samenwerken, waarbij medewerkers op continue basis kijken of nieuwe inzichten aanleiding geven om processen efficiënter te maken of om doelen en prioriteiten bij te stellen. Beide in het licht van de toegevoegde waarde voor de klant.

Voorbij de hype

Bij de introductie van Agile is altijd veel aandacht voor de wijze waarop je deze manier van werken organiseert. Dat is meteen zichtbaar en makkelijk te regelen. Maar helaas blijven de achterliggende principes vaak onderbelicht.

Rob Kobussen (Senior Consultant Lean and Agile) schrijft in een recente blog: “De populariteit van agile heeft op dit moment veel weg van een hype. Maar hypes zijn oppervlakkig en ook agile wordt vaak alleen gezien als een verzameling routines die vanzelf leiden tot verbetering.”  Hij geeft terecht aan dat het niet om een trucje gaat dat altijd werkt. Zo simpel is het niet. Sterker nog, als het blijft bij de uiterlijke verschijningsvormen, schiet je er als organisatie weinig mee op.

Maak je meetings Lean en Agile

Kun je van medewerkers verwachten dat ze Lean en Agile gaan denken als ze zojuist uit de zoveelste onproductieve sprint planning, standup, retrospective, of andere meeting komen? Natuurlijk niet. Maar dat is meestal wel hoe het in de praktijk gaat.

Het klinkt nogal voor de hand liggend, maar daarom is het zo zinvol om de principes van Lean en Agile ook toe te passen op meetings zelf. Zo voorkom je dat standaard routines de overhand krijgen. En dat de achterliggende doelen uit het oog worden verloren.

Waarom Yabbu Lean en Agile is

Yabbu voorkomt verspilling door eigenaarschap te creëren en zodoende de meeste, vaak triviale zaken reeds in de aanloop af te handelen. Zo ontstaat er ruimte voor onderwerpen die er echt toe doen. Dit maakt de meeting zelf Lean en Agile. Maar nog belangrijker is het feit dat verspilling elders vroegtijdig wordt aangepakt. En dat er eerder en beter wordt bijgestuurd.

Wat onze klanten daarover zeggen

Jeroen (Nationale Politie): “Door Yabbu gebruiken we meetings niet langer om elkaar te informeren.”  Oftewel, meetings worden Lean. Ben (Kamer van Koophandel): “Met Yabbu zijn we aan het begin van de meeting waar we anders aan het eind van de meeting waren geweest.”  Oftewel, de doorlooptijd om tot besluiten te komen, wordt gehalveerd. Zeg nou zelf, is dat niet extreem Agile?

 

Wil je weten wat Yabbu voor jouw organisatie kan betekenen? Stuur een e-mail aan willem@yabbu.com.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment