NieuwsPurposePurpose is your bouncer. Many thanks to Vectors by Vecteezy for the image!

Het boek ‘Start with Why’ van Simon Sinek is alweer tien jaar oud en er zullen niet veel managers meer zijn die niet gehoord hebben van de gouden cirkel. Begin met het Waarom, dan de Hoe, en tenslotte het Wat. Bij Yabbu hebben we deze denkwijze op verschillende niveaus geïnternaliseerd.

Het Waarom is om te beginnen onze missie om onze best practice om te vormen tot dé nieuwe standaard voor vergaderen. Laten we alle slechte meetings achterwege laten, waardoor je niet langer het gevoel hebt dat je alleen maar aan het rennen bent, en aan het einde van de dag toch nog tijd tekort komt. En laten we alle overige meetings gebruiken om écht samen te werken om dingen gedaan te krijgen. Zo creëer je vrijheid om een vreugdevol en doelgericht leven te leiden. Dat is ons Waarom en we willen graag dat jij met ons meegaat op reis.

Vervolgens is het Hoe de Yabbu filosofie om een meeting te zien als een proces dat je kunt verbeteren. De Wat is onze app. Een tool, een stel hardloopschoenen, die het makkelijk maken om onze best practice in de praktijk te brengen.

Dan komen we bij het tweede Waarom. Dit is de vraag die we je elke keer stellen als je een nieuwe meeting organiseert. Nadat je het onderwerp hebt bepaald, vragen we je: Waarom wil je deze meeting organiseren? Dit dwingt je om even stil te staan bij het doel van de meeting en of de meeting ook echt nodig is.

Je kunt deze redenering ook op z’n kop zetten. Priya Parker heeft een mooi boek geschreven met de titel ‘The Art of Gathering: How we meet and why it matters’. In dit boek zegt ze over het doel van een meeting: “Purpose is your bouncer.” En daarna voegt ze toe dat velen de fout maken om snel over het Waarom heen te stappen, omdat ze denken dat het vanzelfsprekend is, om vervolgens veel te snel verder te gaan met de vorm van het overleg.

Ik vind het beeld van de uitsmijter briljant. Het Waarom is de beste manier om je te beschermen tegen vervelende en zinloze meetings. Het is niet iets vaags, of een overbodige luxe. Nee! Het Waarom is een badd-ass uitsmijter in een strak pak en een zonnebril bij de ingang van de Meeting Club, die op strenge wijze selecteert wat er naar binnen mag en wat niet.

Als je het Waarom vergeet en er staat geen uitsmijter voor de deur, dan zal je meeting overspoeld worden met verkeerde intenties en zul je onherroepelijk vastlopen in het Hoe en Wat. Dus, wees een beetje streng, zet je zonnebril op en word de uitsmijter!

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment