NieuwsSamenwerkingFort Johnson Fire Company. Image CC License: CC BY-SA 4.0

We krijgen regelmatig de vraag hoe Yabbu zich verhoudt tot Teams. Beide tools zijn immers bedoeld om samen te werken, en in zowel Yabbu als Teams kun je met meerdere mensen berichten delen. Voor ons voelt het echter als het vergelijken van een ambulance met een brandweerwagen en dan zeggen dat ze je allebei van A naar B brengen.

Yabbu is een meeting tool, Teams is een chat tool
Yabbu is een meeting tool die het door gestructureerde communicatie mogelijk maakt om een deel van de meeting reeds in de aanloop af te handelen. Je kunt zelfs een hele meeting vervangen door een virtuele meeting in Yabbu. Het is bedoeld voor complexe onderwerpen, besluitvorming, en om afspraken vast te leggen. Probeer dat maar eens te doen met Teams.

Teams daarentegen is een chat tool die bedoeld is om informatie uit te wisselen. Dat kan gaan om een korte update. Een referentie. Een documentje. Een check. Een herinnering. Het gaat om actuele dingen die je nodig hebt om verder te kunnen, en daarvoor is het fijn als mensen snel reageren. In Yabbu gaat het juist niet om de waan van de dag, maar wil je mensen de ruimte geven om hun gedachten te structuren.

In Yabbu staat de meeting centraal, in Teams staan groepen centraal
Yabbu en Teams zitten fundamenteel anders in elkaar. Yabbu is opgebouwd uit meetings met een einddatum. De organisator bepaalt vooraf het doel, de agenda, wie de deelnemers zijn, per agendapunt wie de lead heeft en wat de gewenste uitkomst is, en de sluitingsdatum. Vervolgens kunnen deelnemers binnen de agenda bijdragen leveren, besluiten nemen, taken toevoegen, en agendapunten afsluiten.

Teams daarentegen is opgebouwd uit groepen met deelnemers. Binnen een groep is er sprake van één doorlopende thread. Daar wringt ook meteen de schoen als een discussie ontstaat over een complex onderwerp dat eigenlijk in een meeting thuishoort. Het kan heel storend werken als tien mensen in een groep zitten, en drie mensen de hele dag door ruis veroorzaken omdat ze de discussie niet offline halen.

Yabbu maakt meetings beter, korter en leuker
Het rijkt te ver voor deze blog om alle functionaliteiten met elkaar te vergelijken, want die zijn vooral heel verschillend. Wel is het goed om te beseffen dat je door Yabbu te gebruiken een compleet overbodig kan maken. Je kunt er alles mee doen wat je ook in een fysieke meeting doet: agendapunten toevoegen, aanpassen, kopiëren, verslepen, afsluiten, en heropenen. Binnen die agendapunten met elkaar communiceren. Taken, besluiten en documenten worden automatisch bijgehouden in duidelijke overzichten. Dit maakt Yabbu een ijzersterk instrument om de governance and compliance van je organisatie te verbeteren. Maar daarover gaan we meer vertellen in een volgende blog.

Tot slot. Wees je ervan bewust dat Yabbu en Teams een ander doel hebben. Je kunt beide perfect naast elkaar gebruiken, maar let op dat je niet de ambulance neemt als je van plan bent om een brand te gaan blussen.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment