SamenwerkingA star is born

Werk je in een team? Weet je het zeker? Echt waar? Je bent je er misschien niet van bewust, maar soms is een team helemaal geen team, maar een groep. Kevan Hall introduceerde het verschil tussen zogenaamde Spaghetti Teams en Star Groups in zijn schitterende boek Speed Lead. Kennis van het verschil zal je enorm helpen bij het organiseren van effectieve meetings.

 

De essentie van Spaghetti Teams is dat de leden onderling afhankelijk zijn. Ze hebben elkaar nodig om werk gedaan te krijgen. Rollen overlappen, mensen hebben vaardigheden die elkaar aanvullen en er is veel communicatie nodig. Spaghetti teams zijn echte teams. Samenwerking en team meetings zijn heel belangrijk om dingen voor elkaar te krijgen.

Medewerkers in een Star Group werken daarentegen alleen. Hun rollen overlappen elkaar niet, mensen hebben unieke vaardigheden, communicatie is zeldzaam. In het midden van de groep staat de coördinerende manager. Regelmatig vergaderen in een star group heeft geen zin. Ze zijn vaak een verspilling van tijd en niets meer dan statusupdates die geen vergadering vereisen. Verkoopteams zijn doorgaans star groups en geen teams. Dat is dan ook de reden dat je veel tijd kunt besparen op sales meetings.

 

Spaghetti team versus star group

 

Bekijk het eens op een andere manier. Als een team 7 leden heeft, neemt een vergadering van een uur in totaal zeven uur van het hele team in beslag. In een ster groep kan de manager snel één-op-één gesprekken houden met elk groepslid van 10 minuten met hetzelfde resultaat. Dat kost slechts zes keer tien minuten voor elke deelnemer, of in totaal 2 uur voor alle betrokkenen. De organisatie kan dus 5 uur vergadertijd besparen en het team als geheel zou veel productiever kunnen zijn.

Als je meer wilt weten over dit onderwerp, lees dan het werk van Kevan Hall. Zijn boek Speed ​​Lead gaat helemaal over spaghetti teams versus star groups. Het is echt zinvol om het verschil te begrijpen en je meetings hierop aan te passen. Het kan je en jouw organisatie veel tijd en frustratie besparen.

Verder is ook zijn boek Kill Bad Meetings een aanrader. Het staat vol argumenten waarom je beter geen meetings kunt houden. Bij Yabbu snappen we dit boek helemaal en zien we Yabbu als een eenvoudige tool om de filosofie van dit boek snel in de praktijk te brengen.

[/tp]

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment